ttt napisał:
czesc.prawa jazdy to nie musisz wymieniac, ja jezdze na starym 12 letnim.chyba ze pracujesz w norwegii zawodowo wiecej niz 5 lat to wtedy musisz zmienic. do tego prawa jazdy musisz sobie zrobic tylko karte kwalifikacji kierowcy.mowie oczywiscie o kierowcy ciezarowki.
Dodam ci ciekawostke kolego a w weekend podam ci podstawe prawna bo dzis nie mam czasu.
*-*-*-*-*
Jesli prawko masz 12 letnie to tez mozesz miec problem bo konwencja zezwala ci jezdzic jak powiedzialem ile chcesz poki wydane bylo przed przyjazdem ALE jesli prawojazdy jest nowego typu czyli EOG/EOS/UE 2 zdjecia i unijna flaga nad zdjeciem + 2 jezyki opisu ( angielsk + macierzysty ) Jesli prawno masz 12 letnie to masz je tylko po polsku i z jednym zdjeciem z polska flaga i to nie zezwala ci na jazde tu bo norge nie jest w UE jako tako a tego czepiala sie mnie policja nawet w wloszech.
Nie moglem we wloszech prowadzic auta na wloskich numerach na tego typu prawku i to samo jest tu tylko z tytulu tego ze NO nie jest w UE to nie mozesz jezdzic ani Polskim ani Norweskim autem. To tez bedzie do czasu az sie trafi douczony policjant ....
Wiem ze nie dostarczam wam raczej pozytywnych informacji ale lepiej wiedziec niz nie wiedziec

))
Ten przepis nie jest nowy bo jeszcze jak bylem w PL instruktorem nauki jazdy to juz o tym slyszalem ze ludzie maja problemy ze starym prawkiem nie unijnym za granica.
Podstawe prawna podesle w weekend zeby nie bylo ....